top of page
Zoeken
Sensori

Kenmerken van een hersenschudding

Stel je voor: de zon schijnt, je bent aan het fietsen, geniet van de frisse lucht, maar plotseling, een onverwachte slip en je belandt op de grond, je hoofd raakt licht of hard het asfalt. Een beetje duizelig sta je op, denkend dat alles wel oké zal zijn na een paar minuten rust, maar na thuiskomst heb je nog steeds last en zelfs na enkele weken voel je je nog niet helemaal jezelf.


Logisch dat je op zoek gaat naar een oplossing en mogelijk denkt aan een hersenschudding. In dit artikel helpen we je om enige duidelijkheid te krijgen over de kenmerken van een hersenschudding. We duiken in wat een hersenschudding precies is en hoe wij je kunnen helpen in de weg naar je herstel. Wat direct al belangrijk is om te benoemen, is dat de kenmerken van een hersenschudding sterk van elkaar kunnen verschillen. Als jij het vermoeden hebt dat je een hersenschudding hebt, neem dan ook altijd contact op met een dokter.


Wat is een hersenschudding?

Een hersenschudding is niet zomaar een 'bult op je hoofd'. In werkelijkheid is het een (milde) vorm van traumatisch hersenletsel. Het is een type traumatisch hersenletsel dat veroorzaakt wordt door een klap tegen het hoofd of door het heftig schudden van het hoofd en bovenlichaam. Het ontstaat wanneer de hersenen tegen de binnenkant van de schedel slaan. Het resulteert in een tijdelijke verstoring van de normale hersenfunctie en kan variëren van mild tot ernstig. En hoewel het vaak mild begint, kunnen de effecten langdurig en soms zelfs permanent zijn.


De voornaamste oorzaken

Sportblessures zijn een veelvoorkomende oorzaak van hersenschuddingen, vooral bij contactsporten zoals voetbal en rugby. Daarnaast kunnen auto-ongelukken, zelfs bij lichte botsingen, ook een risico vormen voor een hersenschudding. Maar het hoeft niet altijd om hoge snelheden of intensief contact te gaan. Een simpele val, bijvoorbeeld van een ladder of door binnenshuisstruikelen, kan al voldoende zijn. Helaas kan ook geweld, zoals een slag of stomp tegen het hoofd, leiden tot een hersenschudding.


Symptomen - Hoe herken je een hersenschudding?


Fysieke symptomen

De fysieke symptomen van een hersenschudding zijn divers en kunnen variëren in intensiteit. Veel mensen beschrijven hoofdpijn als een bonzende of doordringende pijn. Kort na het trauma kan er misselijkheid en soms zelfs herhaaldelijk braken optreden. Het is ook niet ongewoon om je duizelig te voelen, variërend van een lichte lichtheid in het hoofd tot het gevoel hebben dat alles om je heen draait. Sommige mensen zeggen wazig of dubbel te zien, wat gepaard gaat met pijn of druk in de ogen. Vermoeidheid of slaperigheid kan ook een symptoom zijn, waarbij je een plotselinge of aanhoudende uitputting voelt, zelfs als je genoeg hebt gerust. Daarnaast kunnen alledaagse geluiden of lichten ondraaglijk aanvoelen door een verhoogde gevoeligheid voor licht en geluid. Ten slotte ervaren sommigen een aanhoudend geluid in de oren, zoals een piep of rinkel.


Cognitieve en emotionele symptomen

Na een hersenschudding kun je te maken krijgen met geheugenproblemen, waarbij je moeite hebt met het herinneren van recente gebeurtenissen, gesprekken of zelfs namen. Het kan ook voorkomen dat je concentratieproblemen ervaart. Taken die normaal gesproken eenvoudig zijn, kunnen nu als een berg voor je liggen, of je vindt het lastig om je gedachten geordend te houden. Daarnaast kun je je verward of gedesoriënteerd voelen, waarbij je moeite hebt om te bepalen welke dag het is of waar je bent. Stemmingswisselingen zijn eveneens niet ongebruikelijk. Hierdoor kun je plotseling overvallen worden door een huilbui of juist een onverwachte woede-uitbarsting krijgen. Tot slot is het mogelijk dat je gevoelens van depressie of angst ervaart, zoals een overweldigend gevoel van malaise, hopeloosheid of dat je je overmatig zorgen maakt.


Slaap gerelateerde symptomen

Slaapproblemen kunnen zich op verschillende manieren manifesteren na een hersenschudding. Zo kun je moeite hebben met inslapen, regelmatig wakker worden gedurende de nacht of zelfs het gevoel hebben dat je te veel slaapt. Daarnaast kan er een verandering in je slaappatronen optreden, zoals overdag veel slapen en vervolgens 's nachts wakker liggen.


Symptomen die onmiddellijke aandacht vereisen

Er zijn bepaalde symptomen die kunnen duiden op ernstiger letsel en waarbij directe medische aandacht noodzakelijk is. Denk hierbij aan aanhoudend braken, vooral als dit meerdere keren voorkomt. Ook convulsies of stuipen, waarbij er sprake is van ongecontroleerde spierbewegingen of spasmen, zijn een teken aan de wand. Zelfs een korte periode van bewusteloosheid is een duidelijk signaal om medische hulp in te schakelen. Daarnaast is het belangrijk om alert te zijn op toenemende verwarring; als iemand steeds meer gedesoriënteerd raakt, is dat een waarschuwingssignaal. Ook plotselinge gedragsveranderingen, zoals onverwachte agressie of een plotseling gebrek aan interesse in normale activiteiten, zijn redenen voor zorg.


Het leven na een hersenschudding

Gevestigd in Amsterdam, biedt Sensori een nieuw perspectief voor mensen die lijden aan de blijvende gevolgen van een hersenschudding in de Benelux-regio. Sensori is geboren uit de dringende behoefte om effectieve behandelingen toegankelijker te maken voor degenen die worstelen met de symptomen van Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en Postcommotioneel Syndroom (PCS). Bij Sensori in Amsterdam werken de behandelaars nauw samen met jou om deze klachten te verbeteren. Wij weten uit eerste hand wat je doormaakt en bieden 1-op-1 trainingen gericht op het verbeteren van prikkelgevoeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid, hersenmist, en concentratie- en slaapproblemen.


Wil je meer weten over onze behandelmethode? Lees hier verder of kom in contact!



367 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment...

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page