top of page
Zoeken
Sensori

Evenwichtsproblemen (duizeligheid) behandelen

Bijgewerkt op: 6 sep. 2023

Je staat te snel op, hebt te weinig gegeten of bent zo moe dat je licht in je hoofd wordt en je oriëntatie verliest. Kortom: we hebben allemaal wel eens het gevoel van duizeligheid en/of evenwichtsproblemen ervaren. In veel gevallen gaat het om een zeer tijdelijke afwijking van het evenwichtsorgaan en voel je je binnen enkele minuten weer goed. Het wordt wel vervelend wanneer je continu last hebt van evenwichtsproblemen als gevolg van hersenletsel. We vertellen je graag meer over de oorzaak, symptomen en behandeling van evenwichtsproblemen.


Oorzaken van evenwichtsproblemen

Er zijn veel verschillende vormen van duizeligheid en deze hebben allen ook een andere oorzaak. Zo kun je last krijgen van evenwichtsproblemen doordat je te snel opstaat, bukt of teveel alcohol hebt gedronken. Vaak een zeer onschuldige vorm van een tijdelijke disfunctie van het evenwichtsorgaan. We hebben het daarom in dit artikel voornamelijk over evenwichtsproblemen als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel. Zo kan het evenwichtsorgaan uit balans raken door een virus, hersenbloeding, hersenschudding, herseninfarct, hersenkneuzing, long COVID of een zware whiplash. Vaak is duizeligheid van één van de vele symptomen waar je mee te maken krijgt.


Symptomen en gevolgen van evenwichtsproblemen

Bij evenwichtsproblemen en duizeligheid hebben je hersenen moeite om de positie van jouw lichaam in de ruimte te bepalen. Normaal gesproken ontvangen je hersenen continu signalen van ledematen en organen om zo de positie van het lichaam te kunnen bepalen. Wanneer er sprake is van hersenletsel, heeft je brein moeite om deze signalen te kunnen verwerken. Wanneer de signalen of prikkels niet goed aankomen, ontstaat een gevoel van duizeligheid, maar ook andere gevolgen, zoals: misselijkheid, oorsuizen, angstige gevoelens, slecht zien en/of horen en depressie.


Duizeligheid behandelen


Duizeligheid behandelen binnen de reguliere geneeskunde Niet iedereen met chronische duizeligheid krijgt revalidatie aangeboden. Als je gaat werken aan je revalidatie, focust de behandeling zich nu nog met name op het goed leren omgaan met je klachten. Je wordt dan vaak gezien door een fysiotherapeut en ergotherapeut. Dus hoe blijf je enigszins fit, hoe kan je het beste prikkels vermijden en hoe voorkom je extreme vermoeidheid. Waar liggen je grenzen, hoe deel je je dagen het beste in en hoe kun je zo goed mogelijk onderbelast blijven. Daarnaast wordt er vaak een psycholoog ingeschakeld die met je gaat werken aan acceptatie van je nieuwe leven vol beperkingen.


Evenwichtsproblemen behandelen bij Sensori

Bovengenoemde gaat over symptoombestrijding, maar pakt niet de echte aard van de klachten aan. Je blijft namelijk last houden van je klachten, je leert er alleen wat makkelijker mee om gaan en meer grip op te krijgen. De Kickstartweek van Sensori traint je juist op verbeteren van je klachten, zodat je helemaal geen rekening meer hoeft te houden met duizeligheid, oorsuizen, hoofdpijn etc.

Je kunt juist weer gaan nadenken over een leven zonder klachten en langzaam daar weer stappen in zetten. De gewone revalidatie is eerder een pleister voor het bloeden, waar wij je helpen je wond goed te genezen. Lees hier meer over onze methode.

Wil je meer informatie over onze behandeling of wil je direct een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op.

124 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Klachten na een hersenschudding

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Een val tijdens het sporten, een stoeipartijtje dat net iets te wild gaat, of simpelweg een moment...

Kommentare


Post: Blog2_Post
bottom of page